Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa   

AEROBİK AKIŞKAN YATAK REAKTÖRÜN KOİ GİDERİMİ VE TASARIM KRİTERLERİNİN  OLUŞTURULMASI

 

Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 10 Sayı 2 sh. 7-17, 2000 

 

Ayşegül PALA

 Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi , Çevre Mühendisliği Bölümü, Kaynaklar Yerleşkesi, 35160, Buca, İzmir

 

 

Öz: Bu çalışmada bir akışkan yatak modeli kurularak, kesikli, yarı sürekli ve sürekli işletim modlarında, çıkış suyu KOİ konsantrasyonunun değişimi incelenmiştir. Çalışmada karbon kaynağı olarak asetik asit kullanılmıştır. Çalışmada asetik asidin KOİ eşdeğeri 1000 ± 100 mg/L’den başlayarak,  4350 ± 125 mg/L’ye kadar arttırılmıştır. Sürekli  işletme bir aylık işletmeye alma süresini takiben, dört  ay boyunca sürdürülmüştür.  Organik yük gerek KOİ konsantrasyonu, gerekse hidrolik yük değiştirilerek, 1kg/gün/m3 ‘den 14.4 kg/gün/m3’e  kadar yükseltildiğinde, kararlı durumda ortalama  çıkış suyu çözünmüş KOİ konsantrasyonu 147± 38mg/L aralığında değişmiştir. Organik yük 20.88 kg /gün/m3‘e yükseldiğinde çıkış suyu çözünmüş KOİ konsantrasyonunda  keskin bir artış olmuş ve kararlı durumda ortalama 928 mg/L değerine ulaşmıştır. Bu artışın bir önceki işletme modundaki  hidrolik yük sabit kaldığı halde, KOİ konsantrasyonunun artmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Akışkan yatak kolonu içindeki biyokütle konsantrasyonu sürekli işletim çalışmalarında kararlı hal oluştuktan sonra ölçülmüştür. Toplam biyokütle konsantrasyonu 7500mg/L’den, 17000 mg/L’ye kadar artış göstermiştir.  

Anahtar Kelimeler: Biyolojik arıtma, aerobik akışkan yatak, KOİ giderimi, biyolojik parçalanma, asetik asit

 

  COD REMOVAL IN AN AEROBIC FLUIDIZED BED REACTOR AND DETERMINATION OF DESIGN CRITERIA

 

Abstract: In this study, an aerobic fluidized bed reactor was operated under different operational conditions as batch loading, semi continuous loading and continuous loading. Continuous operation period was continued four months following a start-up period of one month. It was found that when organic loading increased to 20.88 kg /day/ m3, effluent wastewater COD concentration sharply increased. This situation can be attributed to an increase in the acetic acid concentration of the influent wastewater, as the hydraulic loading in the former mode of operation had remained stable. The biomass concentration in the fluidized bed is measured after the steady state conditions obtained. The total biomass concentration increased from 7500 mg/L to 17000 mg/L in the study period.      

Keywords: Biological treatment, aerobic fluidized bed, COD removal, biodegradation, acetic acid

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.