Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa 

 

 

 

 

 

SULU PESTİSİT ÇÖZELTİLERİNİN OZONLA OKSİDASYONU

 

 Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 11 Sayı 2 sh. 39-48, 2001

 

Mustafa S. YAZGAN ve Cumali KINACI

İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Maslak 80626, İstanbul

 

 

Öz: Bu makalede sulu pestisit çözeltilerinin ozonla oksidasyonu konusunda yapılmış olan çalışmaların değerlendirilmesi, bu konuda gelinen bilimsel seviyenin ortaya konulması ve yeni araştırmalar için öngörülerde bulunulması amaçlanmıştır. Oksidasyonu incelenen pestisitler, klorlu hidrokarbonlar, organik fosforlular, karbamatlar, traizinler, fenolik bileşikler ve üre bileşikleri olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Her bir pestisit türü için uygulanan ozon dozu, pestisit konsantrasyonu, reaksiyon hız sabitleri ve oluşan ara ürünlerle ilgili bilgiler verilmiştir. Mevcut bilimsel çalışmaların çoğunun içme suyu arıtma tesisi şartlarını pek yansıtmadığı, araştırmalarda genellikle yüksek oranda saf malzemeler ve sentetik numuneler kullanıldığı ve uygulanan ozon dozu ile pestisit konsantrasyonlarının su arıtımı açısından yüksek olduğu görülmüştür. Ancak yapılan çalışmaların içme suyu arıtma tesisi için doğrudan uygulanabilir olmasa bile, belirli pestisit türlerinin ozona karşı olan davranışları ile oksidasyon ara ve son ürünlerinin belirlenmesi açılarından önem taşıdıkları düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ara ürün, oksidasyon, ozon, pestisit

 

OZONATION OF AQUEOUS SOLUTION OF PESTICIDES

 

Abstract: The purposes of this paper are to assess the existing studies on the ozonation of pesticides, to reveal the late scientific level and to express a view for later investigations. The oxidation of pesticides studied was classified into 6 groups as the oxidation of chlorinated hydrocarbons, organophosphorus compounds, carbamates, triazines, phenoxy compounds and ureas. Applied ozone doses, concentration of pesticides, rate constants and reaction products of each pesticides were included. In the most of the studies, experimental conditions did not reflect the conditions of drinking water treatment plants, synthetic samples and pure compounds were used and high pesticide concentration and ozone doses applied. The studies have the importance of determining the ozonation reactions and oxidation products of certain pesticides even if the results of studies cannot be applied to drinking water treatment plants directly.

Keywords: Oxidation, oxidation product, ozone, pesticide

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.