Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa

 

 

 

 

 

 

DERİ, TEKSTİL VE PETROKİMYA ENDÜSTRİSİ ARITMA TESİSİ ÇIKIŞ SULARINDA TOKSİSİTE İZLENMESİ

 

 Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 11 Sayı 3 sh. 17-30, 2001

 

Delya SPONZA

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Buca Kaynaklar Kampüsü 35160, İzmir

 

 

Öz: Tekstil, deri ve petrokimya endüstrilerinin proses atıklarında bulunan ağır metal, solvent, sülfür, krom ile aromatik ve alifatik hidrokarbonlar mikroorganizmalar; üzerinde stres oluşturarak alıcı ortam ekosisteminde akut ve kronik olabilecek toksik etkiler yaratmaktadırlar. Değişik endüstriyel atıksularda yapılan ekotoksikolojik çalışmalarda kullanılan biyotoksisite testlerinin fiziksel ve kimyasal parametrelerle birlikte kullanılarak karşılaştırılması ve uygunluklarının teyit edilmesi gerekmektedir. Toksisite çalışmalarında endüstriyel atıksuların özelliklerine bağlı olarak kullanılacak organizmaların oluşturacağı tepkilerin farklı olacağı, atıksudaki kimyasal maddelerin antagonistik ve sinerjistik etkilerinin olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu tür deneylerde bir endüstriyi temsil eden atıksu örneği için rutin olarak kullanılacak standart organizmaların saptanmasına yönelik çalışmaların yapılması önemlidir. Bu çalışmada deri, tekstil ve petrokimya endüstrisi arıtma tesisi çıkış sularında ölçülen biyokimyasal parametre sonuçları ile ZSF-balık (Lepistes sp.), bakteri (Escherichia coli ve Enterobacter aerogenes), protozoa (Vorticella sp.) ve alg (Chlorella sp.) ile yapılan konvansiyonel ve zenginleştirilmiş toksisite testlerinin sonuçları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar irdelenerek kullanılan toksisite testlerinin ve mikroorganizmaların adı geçen endüstrilerin atıksularında kullanılabilirlikleri tartışılmıştır. Biyokimyasal testlerin sonuçlarına göre deşarj limitleri aşılmamasına rağmen tekstil endüstrisinde 10., ve 11., deri endüstrisinde de 9., ve 10. örneklemelerde akut toksisiteye rastlanmıştır. Petrokimya endüstrisinde de yine deşarj limitleri aşılmamasına rağmen 12, 13. ve 14. örneklemelerde akut toksisiteye rastlanmıştır. Endüstrilerdeki KOİ bileşenlerinin karakterizasyonu toksisitenin inert, yavaş ayrışan veya kolay ayrışan KOİ'den kaynaklandığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Alg, bakteri, balık toksisite testi, deri, klasik ve zenginleştirilmiş toksisite, KOİ bileşenleri, petrokimya endüstrisi, protozoa, tekstil

 

 

TOXICITY SURVEY IN THE EFFLUENTS OF LEATHER, TEXTILE AND PETROCHEMICAL INDUSTRY TREATMENT PLANTS

 

Abstract: Some organic and inorganic substances at toxic levels have been detected in industrial discharges resulting in plant upsets. This causes exceeding the discharge limits in textile, leather and petrochemical industries. The physical and biochemical analysis are not enough the determining of the toxicity properties of wastewaters. Depending on the characteristics and the environmental hazard of the industrial wastewaters to be discharged it should be noted that the antagonistic and synergistic effects of the chemicals can be detected only by toxicity testing. It is important to note that application of acute and chronic toxicity tests will strengthen the different results obtained for several industries and enables the recommendation of standard organisms for certain industries. In the framework of this study, it was aimed to investigate the conventional (acute toxicity) and enrichment toxicity test results by using bacteria (E. coli and Enterococci sp.), algae (Chlorella sp.), fish (Lepistes sp.) and protozoan (Vorticella sp.) for determining the possible toxicity level in the textile, leather and petrochemical industry effluent wastewaters. The results were compared together with chemical and physical analysis for every industry. The textile and leather industry analysis results revealed acute toxicity on the samplings 10., 11., and 9., 10, respectively, although the receiving water discharge limits were not exceed. Similarly, the petrochemical industry exhibited acute toxicity on the samples 12., 13. and 14. in days which the discharge limits were not exceed. Furthermore, COD fractionation was performed to determine the relationships between slowly hydrolyzable, inert COD and toxicity response.

Keywords: Algae, bacteria, COD fractionation, conventional and enrichment toxicity tests, fish toxicity test, leather industry, textile, petrochemical, protozoa

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
   

 

p
Yukarı

 

                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.