Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa

 

 

 

 

 

ATIK ARITIMINDA ISLAK OKSİDASYON PROSESİNİN UYGULANMASI

 

 Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 12 Sayı 1 sh. 41-49, 2002

 

Nevim GENÇ, Esra CAN

Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, İzmit

 

 

Öz: Islak oksidasyon, biyolojik parçalanmaya karşı dirençli veya biyolojik arıtım sistemine toksik olan organik maddelerin, yüksek sıcaklık ve basınç altında kuvvetli oksidantların varlığında, oksidasyonunu sağlamak için sıvı faza uygulanan bir arıtım prosesidir. Homojen ve heterojen katalizör kullanımı ile, daha düşük sıcaklık ve basınçta daha yüksek reaksiyon hızlarına ulaşmak mümkündür. Sert işletme şartlarının uygulanmasıyla organik maddenin tam oksidasyonu sağlanabilir. Ancak bu şartlar yüksek işletme maliyeti gerektirir. Prosesin, klasik biyolojik arıtım öncesinde, ılımlı şartlarda kısmi oksidasyonun yapıldığı bir ön arıtım adımı olarak kullanılmasıyla maliyet önemli ölçüde azaltılabilir. Ön arıtım olarak düşünüldüğünde parçalanma ürünlerinin biyolojik sisteme olabilecek inhibisyon-toksik etkisi göz önünde tutulmalıdır. Islak oksidasyon işleminin sonucunda oluşan sıvı faz düşük molekül ağırlıklı organik bileşikler, inorganik asitler ve inorganik tuzlar içermektedir. Kirleticilerin büyük kısmının sıvı fazda kalmış olması bu prosesin bir avantajıdır. Bu proses sonucunda oluşan atık gazda azot, CO2, amonyak ve uçucu organik bileşikler bulunmaktadır. Islak oksidasyon işlemi çeşitli endüstrilerden kaynaklanan atıksulardan arıtma çamuruna kadar çok geniş atık grubuna uygulanabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtım, çamur arıtımı, ıslak oksidasyon, katalizör, ön- arıtım işlemi

 

 APPLICATION OF WET OXIDATION IN WASTE TREATMENT

 

Abstract: : Wet oxidation is a process of waste treatment applied at aqueous phase, to an organic material which is biorecalcitrant or which has a toxic effect on biological treatment, under high temperature and pressure in the presence of strong oxidizing agents. By using homogenous and heterogenous catalysts, it is possible to reach higher reaction rates at lower temperature and pressure. Complete oxidation of organic materials can be achieved by applying severe operating conditions, however these conditions require high operating costs. Operating costs can be decreased appreciably by using the process as a step of pretreatment where partial oxidation is achieved at moderate conditions prior to conventional biological treatment. When this process is considered as a pretreatment, the inhibition-toxic effect of degradation by-products to biological system has to be recognized. The aqueous phase formed as a consequence of wet oxidation process contains low molecular weight organic compounds, inorganic acids and inorganic salts. The retention of most of the pollutants in the aqueous phase is an advantage of this process. CO2, ammonia and volatile organic compounds are found in the gaseous phase formed after this process. The process of wet oxidation is applicable to a wide range of wastes from wastewater of various industries to activated sludge.

Keywords: Wastewater treatment, sludge treatment, wet oxidation, catalyst, pre-treatment process

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.