Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa 

 

 

 

 

 

3. DÜNYA SU KONGRESİ

Melbourne, Avustralya

 

Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 12 Sayı 2 sh.5-6, 2002 

 

Özlem KARAHAN-GÜL

İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

 34469, Maslak, İstanbul

 

 

Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesinin üyesi bulunduğu Uluslararası Su Örgütü-International Water Association (IWA) tarafından düzenlenen “Dünya Su Kongresi”nin üçüncüsü, 7-12 Nisan 2002 tarihleri arasında Avustralya’nın Melbourne kentinde gerçekleştirildi. Çevre 2002 Fuar ve Sergisi (The Enviro 2002 Convension and Exhibition) ile desteklenen kongreye pek çok ülkeden 2000’in üzerinde katılımcı, su, atık, çevre ticareti ve koku ana temaları üzerine yoğunlaşan konferans çatısı altında yeni binyılda tüm dünya toplumlarının yüz yüze geldiği içme suyu, sağlık, sel suları ve çevresel ihtiyaçlar gibi konulara sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde problemleri tespit etmek, çözümler üretmek ya da üretilen çözümleri değerlendirmek için bilimsel yaklaşımlar getirmişlerdir.

 

Kongre boyunca 20 değişik konu başlığı altında gerçekleştirilen oturumlarda 800’ün üzerinde bildiri sunulmuştur. Kongrede, üç ana başlık ve bu başlıklar altında aşağıda verilen ara başlıklar tartışılmıştır:

 

  • Su

Entegre Su Kaynakları Yönetimi

Yararlı Kullanım Yönetimi ve Ekonomisi

Sistem Planlama ve Yönetimi

İçme Sularının Arıtılması

Evsel ve Endüstriyel Atıksuların Arıtılması

Gelişen Bölgelerde Hizmet Sağlanması

Sağlıkla ilgili Kirleticiler

Yılın Genç Su Bilim İnsanı Ödülü

Sağlıkla ilgili Mikrobiyoloji Sempozyumu

  • Atıklar

Sürdürülebilir Atık Yönetimi için Yönlendirme

Yeşil ve Gıda Organikleri Yönetimi

Düzenli Depolama Sahaları Yönetimi

Teknoloji ve yenilikler

Zararlı Atık Yönetimi

Üretici sorumluluğu

Atık Yönetimi Endüstrisi Kirlenmiş Alanlar

  • Çevre Ticareti ve Koku

Ölçüm, Modelleme ve Toplumsal Duyarlılık

Arıtma ve Kontrol

 

Kongrede sunulan bildirilerin yanısıra, 30 çalıştay ve dünya su gündemindeki çeşitli konularda yuvarlak masa toplantıları düzenlenerek, bu konular su otoriteleri, bilim insanları, araştırmacılar ve sektör temsilcileri tarafından pek çok bakış açısı ve sorunların değişik boyutları ile ele alınmıştır.

 

Kongre ile birlikte düzenlenen fuar ve sergide özellikle Avusturalya ve Yeni Zellanda su otoriteleri ve çevre sektörünün temsilcileri yeni yaklaşım ve teknolojileri kongreye katılan uzmanlar ile paylaşma imkanı bulmuşlardır.

 

Güney Yarıkürede gerçekleşmiş olmasına rağmen 3. Dünya Su Kongresi ile Çevre 2002 Fuar ve Sergisine katılım oldukça yüksek olmuş, katılımcılar Avusturalya su otoritelerinin çevre konusundaki duyarlılıklarını ve sürdürülebilir kalkınma için geliştirilen uygulamaları çeşitli organizasyonlar ve teknik geziler ile daha yakından inceleme fırsatı elde edilmiştir.

 

Ayrıca, küreselleşen dünyanın izdüşümü olarak ortaya çıkan değişik bölgesel problemlerin dünya insanının problemi olarak ele alınıp farklı ülkelerden katılan bilim insanları ve uzmanların ortak çözümler üretmeleri konusunda en uygun platformlardan birini oluşturan IWA Dünya Su Kongrelerinin üçüncüsü de bu çerçevede beklenen fayda ve başarıyı sağlamıştır. Avusturalyalı meslektaşlarımızın sunmuş olduğu güney yarıküreye özgü misafirperverlik de katılımcıların memnuniyetini arttırmıştır.

 

Dördüncüsü 2004 yılında Fas’ta gerçekleştirilecek olan Dünya Su Kongresinde buluşmak üzere, daha temiz ve sağlıklı bir çevre için dünya su yönetiminde artan ihtiyaçlara yenilikçi çözümler üretmek amacıyla yollarına devam eden su uzmanları, güney yarıküreden, büyük oranda umut ve azimlerini perçinleyerek, hoş izlenimler ile ayrılmışlardır.

p
Yukarı

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.