![]() |
|||
Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi |
|||
|
ŞEKERLEME ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ BİYOLOJİK ARITILABİLİRLİĞİ
Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 12 Sayı 3 sh. 29-34, 2002 Emine UBAY ÇOKGÖR, Günay YILDIZ, Seval SÖZEN, Derin ORHONİstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Maslak, 34469, İstanbul
Öz: Bu çalışmada, 3 farklı şekerleme endüstrisinden kaynaklanan atıksular üzerinde arıtılabilirlik bazlı karakterizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Biyolojik arıtılabilirlik çalışması respirometrik yöntemler ile KOİ bileşenlerinin, önemli kinetik ve stokyometrik katsayıların ve çıkış kalitesinin belirlenmesi adımlarını içermektedir. İçsel solunum modeli kullanılarak, çok bileşenli model yardımı ile eğriye uydurma yöntemi esas alınarak yarı doygunluk ve hidroliz katsayıları elde edilmiştir. Anahtar kelimeler: Atıksu karakterizasyonu, respirometrik analiz, şekerleme endüstrisi
BIOLOGICAL TREATABILITY OF CONFECTIONARY WASTEWATERS
Abstract: In this study, three different confectionary effluents have been subjected to treatability-oriented characterization, mainly by means of respirometric methods, yielding meaningful results on COD fractionation and significant kinetic coefficients and effluent quality. Experimental results have been tested by a multi-component mathematical model using the endogenous decay approach and hydrolysis constants corresponding to the slowly biodegradable COD fractions have been evaluated using curve fitting. Keywords: Confectionary industry, respirometric analysis, wastewater characterization |
|||||||
|
||||||||
Ana Sayfa | ||||||||
Hakkında | ||||||||
Yayın Kurulu | ||||||||
Hazırlayanlar | ||||||||
Yazım Kuralları | ||||||||
Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz. |