Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa   

OZON İLE ARITMA SİSTEMLERİNİN EKONOMİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

 Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 10 Sayı 1 sh. 45-52, 2000

 

Mehmet Faik SEVİMLİ ve Hasan Z. SARIKAYA

İTÜ İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, 80626 Maslak, İstanbul

 

 

Öz: Bu çalışmada su ve atıksu arıtımı ile dezenfeksiyon amaçlı kullanılan ozonlama prosesinin ilk yatırım ve işletme maliyetleri ile birim maliyetin hesaplama esasları verilmiştir. Hesaplamada Hyde ve Walker (1985)’in maliyet tahmini formülleri düzenlenerek kullanılmak suretiyle ilk yatırım, işletme ve birim maliyet eğrileri çıkarılmıştır. Beklendiği gibi, gerekli ozon dozu arttıkça birim maliyet de artmaktadır. Ancak birim maliyet ozon dozundan çok debiye bağlı olarak değişmekte ve debi arttıkça birim maliyet düşmektedir. 0-1000 m3/gün debi arası çok belirgin olan azalma, debi 1,000-25,000 m3/gün arasında yavaşlamakta ve 25,000 m3/gün’den sonra ihmal edilebilir seviyelere gelmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ozonlama prosesi,  ozon dozu, debi, ozonlama maliyeti, birim maliyet

 

ECONOMICAL EVALUATION OF THE OZONE TREATMENT SYSTEMS

 

Abstract: In this study, the computation principles are given for the initial investment and operation & maintenance and unit cost of water and wastewater treated or disinfected by ozonation. Curves are developed for the unit cost and the initial investment and operation & maintenance cost using the equations of cost estimation. Unit cost is increasing with increasing ozone dose as expected. However, the unit cost is effected especially by the capacity of the plant and the unit cost is decreasing with increasing capacity. These decrease is very rapid within the capacity range of 0-1000 m3/day, is reduced within the range of 1000 to 25000 m3/day and eventually becomes negligible beyond 25000 m3/day.

Keywords: Unit cost, flowrate, ozonation process, ozone dose, cost of ozonation

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.