Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa   

SU MERCİMEĞİNİN (Lemna minor L.) İLERİ ARITIMDA KULLANIMI

 

 Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 10 Sayı 1 sh. 9-13, 2000

 

Halil HASAR, Ubeyde İPEK, Erdal ÖBEK, Yusuf SAATÇI

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, ELAZIĞ

 

 

Öz: Bu çalışmada, su mercimeği (Lemna minor L.) ile biyolojik atıksu arıtma tesisi çıkış sularının arıtılabilirliğini incelemek amacıyla 27±0.2 oC sıcaklığında laboratuar ölçekli beş farklı deneysel çalışma yapılmış ve giderim verimlilikleri karşılaştırılmıştır. KOİ, NH4+-N, NO3--N, NO2--N ve PO4-3-P parametreleri hem giriş hem de çıkış sularında gözlenmiştir. Aynı parametreler, sistemde verimlilik değişimini belirlemek amacıyla 2, 4 ve 5 günlük bekletme sürelerinde ölçülmüşlerdir. Sonuçlar, KOİ ve PO4-3-P gideriminin çözünmüş oksijen konsantrasyonu 4.10 mg/l olan 1. reaktörde, NH4+-N gideriminin ise çözünmüş oksijen konsantrasyonu 6.20 mg/l olan 2. reaktörde daha iyi olduğunu göstermektedir. Yeterli düzeyde nütrient giderimi için su mercimeğinin sık aralıklarla hasat edilmesi gerektiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Su mercimeği, atıksu, ileri arıtım 

 

USE OF DUCKWEED (Lemna minor L.)  IN ADVANCED TREATMENT

 

Abstract: The aim of this study was to investigate treatability of effluent from biological wastewater treatment plant with duckweed (Lemna minor L.). Experimental studies were carried out in five laboratory scale plants and at temperature of 27±0.2 oC, and removal performance were compared. COD, NH4+-N, NO3--N, NO2--N and PO4-3-P parameters were monitored in the influent and the effluent. The same parameters were measured at retention times of 2, 4 and 5 days to determine the change of performance in the system. The results have demonstrated that, while COD and orthophosphate removal in the first reactor having dissolved oxygen of 4.10 mg/l were better than others, NH4+-N removal in the second reactor, dissolved oxygen of 6.20 mg/l, was better than other reactors. It has been shown that frequent harvests would be required for significant nutrient removal by duckweed.

Keywords: Duckweed, wastewater, advanced treatment

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.