Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa

 

 

 

 

 

 

ŞEKERLEME ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ BİYOLOJİK ARITILABİLİRLİĞİ

 

Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 12 Sayı 3 sh. 29-34, 2002

 

Emine UBAY ÇOKGÖR, Günay YILDIZ, Seval SÖZEN, Derin ORHON

İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Maslak, 34469, İstanbul

 

 

Öz: Bu çalışmada, 3 farklı şekerleme endüstrisinden kaynaklanan atıksular üzerinde arıtılabilirlik bazlı karakterizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Biyolojik arıtılabilirlik çalışması respirometrik yöntemler ile KOİ bileşenlerinin, önemli kinetik ve stokyometrik katsayıların ve çıkış kalitesinin belirlenmesi adımlarını içermektedir. İçsel solunum modeli kullanılarak, çok bileşenli model yardımı ile eğriye uydurma yöntemi esas alınarak yarı doygunluk ve hidroliz katsayıları elde edilmiştir.

Anahtar kelimeler: Atıksu karakterizasyonu, respirometrik analiz, şekerleme endüstrisi

 

BIOLOGICAL TREATABILITY OF CONFECTIONARY WASTEWATERS

 

Abstract: In this study, three different confectionary effluents have been subjected to treatability-oriented characterization, mainly by means of respirometric methods, yielding meaningful results on COD fractionation and significant kinetic coefficients and effluent quality. Experimental results have been tested by a multi-component mathematical model using the endogenous decay approach and hydrolysis constants corresponding to the slowly biodegradable COD fractions have been evaluated using curve fitting.

Keywords: Confectionary industry, respirometric analysis, wastewater characterization

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.