Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi

       
Ana Sayfa

 

 

 

 

 

 

4-KLOROFENOL’ÜN FOTOKİMYASAL PARÇALANMASI VE MİNERALİZASYONU

 

Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi Cilt 12 Sayı 3 sh. 7-17, 2002

 

Ulusoy BALİ ve Füsun ŞENGÜL

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Kaynaklar Kampüsü, Buca, 35160, İzmir

 

 

Öz: Bu çalışmada 4-klorofenolün 1000 watt gücünde yüksek basınçlı bir civa lambası ile donanmış laboratuvar ölçekli bir fotokimyasal reaktörde farklı ileri oksidasyon sistemleri kullanılarak parçalanması ve mineralizasyonu incelenmiştir. Başlangıç H2O2, katalizör (Fe2+) konsantrasyonları ve ultraviyole lamba çıkış gücünün 4-klorofenol (4-CP), toplam organik karbon (TOK) ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) üzerindeki etkileri açıklanmıştır. Sadece ultraviyole ışın veya Fenton prosesinin 4-CP’yi etkin bir biçimde parçalayabildiği fakat rölatif olarak düşük mineralizasyon verimleri sağlayabildiği gözlenmiştir. 4-CP parçalanma hızının lamba çıkış gücünden direkt olarak etkilendiği görülmüştür. 100 mgl-1 4-CP’nin tam mineralizasyonu UV/H2O2 sistemi ile mümkün olabilmiştir. Bununla beraber, tam mineralizasyon için gerekli süre gözönünde bulundurulduğunda en etkin yöntemin foto-Fenton prosesi olduğu tesbit edilmiştir. Belirli bir H2O2 veya Fe2+ konsantrasyonunun üzerindeki değerlerde parçalanma hızının artmadığı ve hatta tam mineralizasyon için gerekli reaksiyon süresinin, büyük bir ihtimalle hidroksil radikallerinin yan reaksiyonları nedeniyle, arttığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: 4-klorofenol, Foto-Fenton prosesi, ultraviyole ışıma, UV/H2O2

 

PHOTODEGRADATION AND MINERALIZATION OF 4-CHLOROPHENOL

 

Abstract: The degradation and mineralization of 4-chlorophenol (4-CP) by photolytic oxidation with different advanced oxidation processes has been investigated in a laboratory photoreactor equipped with a 1000 watt high pressure mercury vapour lamp. The effects of the initial H2O2 and catalyst (Fe2+) concentrations and the power output of the lamp on the degradation rates of 4-CP, total organic carbon (TOC) and chemical oxygen demand (COD) are determined. Ultraviolet irradiation alone and Fenton’s reagent  effectively degraded 4-CP but produced relatively small amounts of mineralization.  A direct dependency of 4-CP degradation on light intensity was observed. Complete mineralization of 100 mgl-1 4-CP was possible with UV/ H2O2 system. However, the mineralization of 4-CP to CO2 and H2O was most effective when the organic was subjected to photolytic oxidation with photo-Fenton system, especially when the reaction time requirements were considered. It was observed that beyond a certain Fe2+ and H2O2 concentration,  no further increase of degradation rate was possible and even the time requirement for complete mineralization increased probably due to the side reactions of hydroxyl radicals.

Keywords: 4-chlorophenol, photo-Fenton process, ultraviolet irradiation, UV/H2O2

 
 

 

 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
 

Dergide yayımlanan yazılar yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan yazılar kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz.